onsdag 30. november 2011

Adapsjon av Askeladden som kappåt med trollet

Vi har adaptert eventyret om ”Askeladden som kappåt med trollet” fra tekst til film. Vi begynte med å søke opp manuset på nettet. Så forandret vi litt på det slik at det passet bedre slik vi ville ha det; Med humor og mer moderne. Etterpå prøvde vi å finne ut en god måte å adaptere den på. Deretter tegnet vi en ”story-board” som er en bildeserie av hver enkelt scene i filmen. Dette ble etterfulgt av planlegging, filming og redigering.

Vi har modernisert filmen ved å bruke diverse virkemidler. Noen av disse er for eksempel reklameavbruddet midt i filmen, bruk av bil, moderne hus, moderne klær, økonomisk krise, musikkbruk og lignende. Samtidig er den fortsatt litt gammeldags siden historien fortsatt er slik at barna må ut å hugge ved, og at det fortsatt omhandler trollet. Miksingen av moderne og gammeldags, ga en spesiell form for humor. Resultatet ble etter vår smak veldig morsomt.

Humor har spilt en stor rolle i filmen. Vi ville lage et produkt som får folk til å le, samtidig som man får med seg historien. Humor er ofte et viktig virkemiddel for å gjøre noe mer interessant. Filmen er lagd for å appellere til folk på vår egen alder, samt eldre med mer eller mindre ungdommelig humor. Mye av humoren er ganske ”random”, som for eksempel når Påla plutselig tar på seg katteører og hører på kattemusikk midt i skogen, eller helt i begynnelsen når familien i eventyret ba til Allah. Det at tigerbamsen var med på flere av scenene, var også en del av denne humoren. Vi har også laget to reklamer: Betakaroten – der vi reklamerer for tabletter som skal gjøre deg brun, og storebrand – en reklame om livsforsikring. Disse reklamene har overhodet ingenting å gjøre med selve eventyret og filmen, noe som gjør at det hele blir mer overraskende og humoristisk. Også det at de forskjellige rollene hadde forskjellige dialekter, selv om de var i samme familie, spilte også en liten rolle for humoren.

Nå i vår tid er mye av humoren vi har basert på sex. For eksempel ser vi på underholdningsprogrammer i form av realityshow som Big Brother og Paradise Hotel. Fra disse seriene har vi hentet ideer til for eksempel reklameavbruddet. Reklamen om betakaroten er basert på sex: Den handler om jenter (og muligens tvilsomme gutter) som skal gjøre seg pene og vise seg fram. Måten trollet spiser grøten på, gjør prikken over i’en i filmen. Det spiser grøten på en erotisk og sensuell måte, mens det gnir grøten ut i ansiktet og det ser forførende og lekende inn i kameraet.

Når det gjelder samarbeid, har vi fordelt alle de ulike arbeidsoppgavene så likt som fysisk mulig mellom oss. Alle har forstått og utført sin del av arbeidet. Som for eksempel samarbeidet alle mann om å skrive om manuset, å planlegge, alle ble enige om hvilke roller vi skulle ha, og hvilke kulisser som skulle brukes, med mer. Vi har helt fra starten vært positiv til prosjektet, og vi har hatt stor samarbeidsvilje og arbeidsinnsats. Vi var sammen om å redigere filmen og skrive blogginnlegget for å gi et best mulig resultat som alle ble fornøyde med.

Tross for alt det bra og humoristiske, ble selvfølgelig ikke alt perfekt. Siden mesteparten av filmingen foregikk ute, var filmingen veldig avhengig av været. Nå på høsten regner det nesten hver dag, og siden kameraer vanligvis ikke er så glade i vann, og at regn generelt er upraktisk, kunne vi nesten ikke planlegge når vi skulle filme. Derfor måtte vi ta mye på sparket: Var det en dag med opphold og der alle hadde tid til å bli med å filme, var det bare å skaffe seg utstyret vi trengte og sette i gang. Dette stresset med været, og at dagslyset ikke varte så lenge, gjorde at vi omtrent måtte skynde oss for å få det ferdig. Hadde vi hatt bedre tid og kunne bestemt været, kunne vi gjort scenene flere ganger, for så å velge ut den beste. Hvis vi hadde hatt bedre tid kunne vi unngått forstyrrelser: Som for eksempel kunne vi tatt filmingen i grotta om igjen, siden alle barnehageungene i barnehagen ved siden av var ute å lekte, og dette hørtes ganske godt enkelte deler av filmen.

For å oppsummere kan vi si at vi har hatt det veldig morsomt gjennom hele prosjektet, vi har samarbeidet godt og lært om adapsjon. Slike arbeidsmetoder skulle det absolutt vært mer av i skolen!

Preikast!
xoxo - Eva, Anders, Vårin, Nina, Hege, Kine og Don

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar