mandag 24. januar 2011

Knutar av Gunnhild Øyehaug


Knutar



Boken ”Knutar” er ei novellesamling skriven av Gunnhild Øyehaug. Den har ei samling av korte noveller som fortel om seksuelle, familiære band, om kjærleik og om forknytte og ikkje så fullt forknytte menneske. Boken kommer med psykologiske innsikter og komiske punkter frå det daglige liv, noko som gjer den spennande å lese.

Novella ”Lette, lande” som er ein av di novella som er skreve i "Knutar", handlar om ein heilt vanleg mann som sitt i sin bil kor han seljer potet og gulrot. Dagane går som vanleg, lite liv og de sama kundane heile tida. Før ein dag noko svært så uvanleg skjer. Ein av seljarens faste kunde kommer på torget, men i staden for og kjøpe potet kjem han med ein stor stein bærande. Han går forbi alle boda og rett ned til kaia. Han tar sats, og hoppar.

Novella som er skreve er korte og presise, noko som gjer dei enkle å lese og at man får med sei alle punktane i teksten. Men dei er også nokså dryg, som novella ”Lette, lande”. Ei av dei andre novella som er skreve handlar om ulike sexpartnarar og korleis deira sexliv og sexpartnar forandrar seg. Sjølv om dei er dryge, klarar man ikkje å unngå å få eit glis om munnen når man leser denne novellesamlinga. Ikkje så rart at Gunnhild Øyehaug blei nominert til Brageprisen, og vann Bergensprisen i 2004.

Gunnhild Øyehaug er ei norsk forfattarinne som debuterte med diktsamlinga ”Slaven av blåbæret” i 1994. Øyehaug er også universitetslektor i litteraturskap og lærer ved Skrivekunstakademiet i Hordaland.

1 kommentar:

  1. Som vanleg vel du ei bok med erotiske handlingar, boka inneheld ikkje berre erotiske novellar, men du har valt å skrive mest detaljert om dei som inneheld erotikk.

    Frå spøk til revolver, du gir ein god skildring av novellesamlinga og passelig mye info om forfattaren og hennar bakgrunn. Noko småfeil med tanke på nynorsken, men frå meg får du godkjent (+).

    SvarSlett